Gjenvinn melkekartongen!

8.apr 2024

Reisen til kartongen er ikke over når melka er drukket og frossenpizzaen er spist. Emballasjen kan brukes opptil seks ganger til og redde et tre (eller fire), så sant du leverer den til gjenvinning. Vi drikker store mengder juice- og melkeprodukter hver dag, og sitter igjen med nesten 20.000 tonn drikkekartonger hvert år. Fibrene i disse tomme kartongene kan vi materialgjenvinne fem-seks ganger. Det gjelder også emballasjekartong, som blant annet frokostblandinger og småelektronikk kommer i. Vi sparer trær, vann og klimautslipp ved å gjenvinne kartong framfor å produsere ny, men da må vi ta oss tid til å skylle, brette og stappe.

Hvert år kaster hver og en av oss 11,5 kilo gjenvinnbar papp og papir i restavfallet, inkludert drikke- og emballasjekartong. Da blir materialene brent og energiutnyttet, istedenfor at fibrene i kartongene blir brukt flere ganger. Sånn gjenvinnes det Papiret som samles inn hos husholdningene og det som blir levert inn på Horisonts miljøstasjoner sendes til papirfabrikker. På fabrikkene blir papiret revet i småbiter og blandet med vann. Trykksverten fjernes, massen tørkes, presses og rulles opp på store ruller. Til slutt blir den sendt ut som råvare på papirmarkedet, for eksempel til nye kartonger til frossenpizza. Skyll, brett (og stapp) Emballasjekartong, som det for eksempel har vært tacoskjell eller pasta i, er tom og kan sorteres som den er. Drikkekartonger må du derimot skylle, tørke litt og brette sammen før du kaster i papirdunken. Bruk gjerne kaldt vann og ta et sveip med oppvaskbørsten om kartongen har inneholdt drikkeyoghurt.

FAKTA:

Hva er vitsen? Når vi gjenvinner kartong bruker vi en fjerdedel av energien som kreves når vi produserer ny kartong fra treverk.

Hvordan sortere? Åpne og skyll drikkekartongen. La den renne av seg før du eventuelt bretter og stapper den oppi en ubrettet kartong

Hva bør jeg huske på? Plastkorker kan være på, men det er best for gjenvinningen om du tar bort eventuelle plastvinduer på emballasjekartongen.

Hvem har ansvaret? Grønt Punkt Norge er ansvarlig for returordningen av drikke- og emballasjekartong i Norge.

Fra kartong til kroner. Å gjenvinne kartong og papir lønner seg for miljøet, men visste du at det kan gjøre deg rikere også?

Skriver du navn og nummer på drikkekartongene du leverer til gjenvinning blir du med på returkartonglotteriet. Årlig deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner i Norge.

Les mer om Returkartonglotteriet her https://www.grontpunkt.no/resirkulering/returkartonglotteriet.

Illustrasjon: Grønt Punkt Norge