Lekne farger i 2023

Et nytt år er ofte tiden for blanke ark og ønske om forandring for mange. Kanskje er et av dine nyttårsforsett å pusse opp et rom du har utsatt en stund, endelig male fasaden i sommer eller gi nytt liv til et gammelt møbel? Her har Flügger samlet sine beste råd og innsyn i fargetrendene for 2023, både inne og ute.

29.jan 2023

Tekst og foto: Flügger farve

Vi Nordmenn har i mange år vært nokså tilbakeholdne og forsiktige med fargebruken i hjemmene våre. Inntil for et par år siden var det hvite, grå og beige nyanser som toppet statistikken over foretrukne farger i de norske hjem. Nå ser man derimot et skifte hvor fler og fler introduserer mer farge i hjemmet.

Personlig stil og farger

«Farger omringer oss hver eneste dag, og påvirker hvordan vi oppfører oss, hva vi føler og hva vi gjør. Hvilken innvirkning farger har på oss psykologisk kan være noe fler har begynt å tenke over etter vi tilbragte såpass mye tid i hjemmene våre under pandemien», sier Susanne Dahl, Markedskoordinator hos Flügger. Trendene for 2023 er mer lekne og fargesterke enn man har sett på lang tid.

«Trendbildet introduserer pasteller og nyanser av neonfarger i større grad, inspirert av 70-, 80- og 90-tallet. Her er alt lov, og man kan gjerne bruke ulike farger på tak, vegg og interiør», sier Alice Marie Voora, fargekonsulent i Flügger Haugesund.

I Flüggers fargekart Interior Color Collection finner man alt fra helt klare, fargesterke nyansene, til mer nedtonede og duse farger. «Den største trenden av de alle er at man velger de fargene som man trives med og som tilfører hverdagen en god energi», fortsetter fargekonsulent Alice. «Mange velger fremdeles nyanser av beige, grått og varme ferskenfarger, og hvis det er det man liker er det også det man skal velge i hjemmet sitt», sier hun.

«Husk at dersom du ønsker å introdusere trendfargene hjemme, trenger ikke det bety at et helt rom må males. Her kan man prøve seg frem med en kontrastvegg i en spennende farge eller gi et møbel nytt liv med noen strøk maling. Det er bare fantasien som setter grenser», sier fargekonsulenten.

Et fargerikt ytre

I takt med funkisboligenes inntog og moderne nybygg, har fargevalget på norske fasader gått mer og mer over i hvit- og gråtoner. Omgivelsene våre har gradvis blitt mer fargeløse.

«Vi trenger mer farger rundt oss og ser at det jobbes med å få endret dette i Norge av entreprenører og utbyggere», sier fargekonsulent Alice Marie Voora. Landskap og arkitektur spiller selvsagt en rolle når man velger farge til fasaden, men trendene taler også for mer fargerike fasader.

«Vi ser tendenser til økt bruk av terracotta nyanser, lyse og mørke brente toner, og dempede farger i oker, rødt, blått og grønt», sier Alice.

Hvis fasaden skal males i 2023, er det også viktig å tenke over produktvalget. Det finnes et stort utvalg fasademalinger med lang holdbarhet i markedet. «Velg en maling med gode kvaliteter, ønsket glansgrad og som samtidig er skånsom mot miljøet», oppfordrer Susanne Dahl, Markedskoordinator hos Flügger. «Vår vannbaserte Wood Tex serie har opptil 15 års holdbarhet, og du kan få akkurat den fargen du ønsker», avslutter hun.

Som GOBB-medlem får du alltid 15% rabatt og 5% bonus på alle Flügger og Fiona produkter. Besøk din lokale Flügger butikk eller bruk rabattkoden bbl i Flüggers nettbutikk.