Årets handlefeber er her – tenk før du shopper

21.nov 2023

Black Friday og Black Week har blitt synonymt med tilsynelatende fantastiske tilbud og en hektisk handelssesong. Mens vi alle gleder oss over å finne gode kjøp, er det viktig å reflektere over hvordan denne shoppingfeberen påvirker miljøet.

I løpet av Black Week stiger forbruket, og med det øker mengden avfall. Men la oss se på det fra den lyse siden: denne perioden gir oss også en gylden mulighet til å sette søkelys på gjenvinning. Ved å sortere og resirkulere emballasje og materialer, kan vi redusere belastningen på miljøet.

I stedet for å erstatte elektroniske enheter og andre produkter, kan Black Week være en anledning til å vurdere gjenbruk og oppgradering. Reparasjon og ombruk av eksisterende gjenstander kan ikke bare spare penger, men også redusere mengden elektronisk avfall. Hvis du likevel skal kaste elektronisk avfall, er det viktig at det gjenvinnes riktig, slik at verdifulle ressurser kan hentes ut, og miljøgifter ikke slippes ut i naturen.  Les mer om elektronisk avfall her.

Du kan levere elektronisk avfall til butikker som selger tilsvarende produkter, eller til Horisonts miljøstasjoner. Black Friday kan også resultere i økt bruk av emballasje, spesielt papp, papir og plast. Husk å kildesortere dette riktig; sorteringsveileder finner du på hiks.no

I stedet for å falle for kortsiktige tilbud, kan Black Week også være tiden for å gjøre langsiktige investeringer. Kvalitetsprodukter som varer lenger, reduserer behovet for hyppig utskifting og dermed mengden avfall. Dette gir oss muligheten til å velge bærekraftige alternativer.

Når Black Friday nærmer seg, er det verdt å ta et øyeblikk for å reflektere over våre forbruksvaner. Å velge brukte varer i stedet for å kaste oss inn i kjøpefesten kan være en miljøvennlig og økonomisk fornuftig beslutning. Her er noen gode grunner til å vurdere brukte alternativer denne sesongen:

  • Snillere mot miljøet: Når du kjøper brukte varer, reduserer du behovet for å lage nye ting, som krever ressurser og slipper ut skadelige stoffer.
  • Finn skatter med sjel: Vintage bøker, retro klær eller kule møbler med en historie gir gaver som virkelig skiller seg ut.
  • Spar penger, kutt avfall: Brukte ting kan ofte kjøpes til en mye snillere pris enn nye. Du sparer penger og gjør miljøet en tjeneste ved å redusere haugen med avfall fra nyproduksjon.
  • Varer som varer lenger: Når du gir nytt liv til brukte varer, gir du dem også en lengre levetid.

Ved å handle lokalt reduserer man også påvirkningen på miljøet, siden varene ikke må fraktes langt. Hvis du handler på nett, bør du se etter bedrifter som tar ansvar for emballasje og frakt, gjerne med miljøsertifiseringer.

Still deg selv fire enkle spørsmål før du løper løpsk med bankkortet denne uken:

  • Har jeg det fra før?
  • Trenger jeg det egentlig?
  • Må jeg kjøpe det nå?
  • Kan jeg kjøpe det brukt?